Lasagne bolonose

Rodzaj makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów, a także danie przygotowywane na bazie tego makaronu


  • 200 gr makaronu lasagne(ze sklepu lub własny)
  • 400 gr mięsa wieprzowo-wołowego
  • 2-4 ząbki czosnku
  • 2 sztuki cebuli
  • 500 gr dojrzałych pomidorów obranych ze skórki lub z puszki.
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 300-400 gr sera żółtego
  • sól,pieprz do smaku
Sos beszamelowy
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500 ml mleka
  • suszone oregano i tymianek
  • bazylia swieża lub suszona
Sposób przygotowania:
  1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy.
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę, przesmażamy cebulę
  3. następnie mięso z czosnkiem mieszając przez ok 10 - 15 min Czytaj wiecej: http://www.kuchniaplus.pl/przepisy/przepisy-kulinarne-kuchni-plus/lasagne-bolognese_6081.html#ixzz4NRfv6Vxn
  4. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, oregano, tymiankiem, bazylią.
  5. Rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dolewamy zimne mleko i gotujemy na małym ogniu ok. 5 min aż do zgęstnienia, stale mieszając. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Płaty lasagni układamy w brytfance lub naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą, na makaron kładziemy trochę sera, potem sos bolognese, sos beszamelowy, ser, ponownie układamy płaty makaronu itd. do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy sosem beszamelowym i posypujemy obficie tartym serem. Lasagne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC, pieczemy ok 40 minut. Przepis na lasagne, z którego m.in. słynie kuchnia włoska, jest dość czasochłonny, ale wart zachodu.

  6. Życzę SMACZNEGO 

Komentarze