Bigos Myśliwski
Bigos myśliwski to danie pachnące śliwkami, suszonymi grzybami i
jałowcem, z dodatkiem kiełbaski i wieprzowej łopatki. Najlepiej smakuje
następnego dnia, podane z pieczywem lub ziemniakami z wody. Bigos polski
to dobry pomysł na obiad
Składniki:
- 1 kostka mięsna
- 1 kg kapusta kiszona
- 50 gr grzybów suszonych
- 2 sztuki cebula
- 400 gr kiełbasy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 10 sztuk śliwek suszonych
- 5 sztuk jałowca
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka kminku
- sól,pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj do miękkości.
- Grzyby namocz i ugotuj.
- Mięso pokrój w kostkę i podsmaż, następnie dodaj pokrojoną cebulę, jałowiec i Kostki Mięsne. Podlej szklanką wody i duś do miękkości.
- Do kapusty dodaj mięso, pokrojoną kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i koncentrat pomidorowy.
- Dopraw pieprzem i majerankiem.
- Kminek zaparz wrzącą wodą i przecedź do bigosu (ziarenka wyrzuć).
- Grzyby pokrój w paseczki, wodę zachowaj do bigosu.
Życzę SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz