Bigos Myśliwski

Bigos myśliwski to danie pachnące śliwkami, suszonymi grzybami i jałowcem, z dodatkiem kiełbaski i wieprzowej łopatki. Najlepiej smakuje następnego dnia, podane z pieczywem lub ziemniakami z wody. Bigos polski to dobry pomysł na obiad



Składniki:


  • 1 kostka mięsna
  • 1 kg kapusta kiszona
  • 50 gr grzybów suszonych
  • 2 sztuki cebula
  • 400 gr kiełbasy
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 10 sztuk śliwek suszonych
  • 5 sztuk jałowca
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól,pieprz do smaku
Sposób przygotowania: 
  1. Kapustę odciśnij z nadmiaru kwasu, zalej wodą i ugotuj do miękkości.
  2. Grzyby namocz i ugotuj.
  3. Mięso pokrój w kostkę i podsmaż, następnie dodaj pokrojoną cebulę, jałowiec i Kostki Mięsne. Podlej szklanką wody i duś do miękkości.
  4. Do kapusty dodaj mięso, pokrojoną kiełbasę, śliwki pokrojone w paseczki i koncentrat pomidorowy.
  5. Dopraw pieprzem i majerankiem.
  6. Kminek zaparz wrzącą wodą i przecedź do bigosu (ziarenka wyrzuć).
  7. Grzyby pokrój w paseczki, wodę zachowaj do bigosu.

  8. Życzę SMACZNEGO 
 

Komentarze

Popularne posty