Filety z kurczaka w sosie
Składniki:
- 500 gr filetów z kurczaka
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 300 gr pieczarek
- 2/3 szklanki bulionu
- 125 ml śmietanki 30% lub 36%
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżeczki mąki
- świeży tymianek lub natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Filety kurczaka doprawić solą, pieprzem, startym czosnkiem oraz suszonym oregano. Wysmarować łyżką oleju i odstawić do zamarynowania na ok. pół godziny.
- Na patelnię wlać łyżkę oleju, włożyć filety i smażyć na umiarkowanym ogniu przez 2,5 minuty z każdej strony. Dodać pokrojone pieczarki (malutkie można pozostawić w całości) i smażyć razem przez minutę co chwilę mieszając grzyby. Wlać gorący bulion, przykryć i zagotować. Gotować przez 6 minut w międzyczasie raz przewracając mięso.
- Zdjąć pokrywę, dodać śmietankę (uprzednio wymieszaną z kilkoma łyżkami soków z patelni), wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez 7 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy przewracając mięso. Pod koniec dodać masło i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Zdjąć pokrywę, dodać śmietankę (uprzednio wymieszaną z kilkoma łyżkami soków z patelni), wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez 7 minut, w międzyczasie 2 - 3 razy przewracając mięso. Pod koniec dodać masło i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. ŻYCZĘ SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz