Tarta z malinami i borówkami
Kruche ciasto świetnie sprawdzi się zarówno w wersji na słodko jak i na
słono. Co do dodatków panuje pełna dowolność – owoce, warzywa, ser,
czekolada czy różnego rodzaju orzechy…
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ciasto
- 250 gr mąki przennej
- 1 łyżka cukru pudru
- 125 gr masła mocno schłodzonego(opcjonalnie margaryny)
- 1 sztuka zółtka
- 3 łyżki wody
Masa
- 250 gr sera mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
Owoce
- 150 gr jagód
- 150 gr borówek
- W głębokiej misce umieść mąkę i masło. Posiekaj szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodaj cukier, żółtko oraz wodę. Całość szybko zagnieć. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
- Całe ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj i dokładnie wylep całą formę (forma do tarty o średnicy 25 cm).
- Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.
- Tartę piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut – aż uzyska złoty kolor. Pozostaw do przestygnięcia.
- Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno, a następnie dodawaj powoli do mascarpone miksując na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Masę rozsmaruj na kruchym cieście, dodaj owoce i gotowe.
Komentarze
Prześlij komentarz