Tarta z malinami i borówkami

Kruche ciasto świetnie sprawdzi się zarówno w wersji na słodko jak i na słono. Co do dodatków panuje pełna dowolność – owoce, warzywa, ser, czekolada czy różnego rodzaju orzechy…




Składniki: 


Ciasto
  • 250 gr mąki przennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 125 gr masła mocno schłodzonego(opcjonalnie margaryny)
  • 1 sztuka zółtka
  • 3 łyżki wody
Masa
  • 250 gr sera mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
Owoce
  • 150 gr jagód
  • 150 gr borówek
 Sposób przygotowania:


  1. W głębokiej misce umieść mąkę i masło. Posiekaj szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Następnie dodaj cukier, żółtko oraz wodę. Całość szybko zagnieć. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i gładkie.
  2. Całe ciasto podziel na dwie części, rozwałkuj i dokładnie wylep całą formę (forma do tarty o średnicy 25 cm).
  3. Dno formy wypełnione ciastem nakłuj w kilku miejscach widelcem – dzięki temu zapobiegniesz wybrzuszaniu ciasta podczas pieczenia.
  4. Tartę piecz w temperaturze 200 stopni przez 15 minut – aż uzyska złoty kolor. Pozostaw do przestygnięcia.
  5. Serek mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Śmietankę ubij na sztywno, a następnie dodawaj powoli do mascarpone miksując na wolnych obrotach, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.

  6. Masę rozsmaruj na kruchym cieście, dodaj owoce i gotowe.

Komentarze

Popularne posty