Spaghetti-Carbonara
Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!
Składniki:
Składniki:
- 500 gr mąki
- 200 gr wędzonego boczku
- 250 ml śmietanki 30%
- 3 zółtka
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- sól
- pieprz
- bazylia
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cedzimy.
- Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zrumieni.
- Cebulę siekamy.
- Zdejmujemy boczek z patelni i podsmażamy cebulę na tłuszczu, który się z niego wytopił.
- Do cebuli dodajemy wino
- Czosnek drobno siekamy i przekładamy na patelnię. Całość dusimy około 5 minut.
- W miseczce mieszamy żółtka, 120 ml śmietany oraz ser.
- Pozostałą śmietanę wlewamy na patelnię i dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek.
- Zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Czekamy aż sos zgęstnieje
- Zdejmujemy patelnię z ognia.
- Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Bazylię drobno siekamy i dekorujemy nią spaghetti. Życzę SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz