Spaghetti-Carbonara

Włoski makaron w jednej ze swoich najpopularniejszych odsłon. Jest sycący, prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny!


 Składniki:
  • 500 gr mąki
  • 200 gr wędzonego boczku
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 3 zółtka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
Sposób przygotowania: 
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Cedzimy.
  2. Boczek kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy, stale mieszając, aż się zrumieni.
  3. Cebulę siekamy.
  4. Zdejmujemy boczek z patelni i podsmażamy cebulę na tłuszczu, który się z niego wytopił.
  5. Do cebuli dodajemy wino
  6. Czosnek drobno siekamy i przekładamy na patelnię. Całość dusimy około 5 minut.
  7. W miseczce mieszamy żółtka, 120 ml śmietany oraz ser.
  8. Pozostałą śmietanę wlewamy na patelnię i dodajemy do niej przesmażony wcześniej boczek.
  9. Zmniejszamy płomień i dodajemy jajka ze śmietaną i serem. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  10. Czekamy aż sos zgęstnieje
  11. Zdejmujemy patelnię z ognia.
  12. Do sosu przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Bazylię drobno siekamy i dekorujemy nią spaghetti. Życzę SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty