Zupa krem z pieczonej dyni z trawą cytrynową

Zupa krem z pieczonej dyni jest syta i bardzo pożywna.Do tego łatwa i szybka w przygotowaniu.Znika ze stołu tak szybko jak ją zrobiliśmy.




 Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • olej
  • bulion warzywny
  • zioła prowansaskie(według własnej potrzeby)
  • trawa cytrynowa
  • pieprz,sól do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • chleb tostowy,
Sposób przygotowania: 
  1. Dynię myjemy i osuszamy, następnie usuwamy miąższ z pestkami i kroimy na mniejsze części. Dyni nie obieramy. Moja dynia była mała, więc przekroiłam ją na cztery części. Dynię układamy na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy olejem i posypujemy ziołami prowansalskimi . Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości i lekkiego zrumienienia. Moja dynia piekła się 45 minut.
  2. Marchewkę i cebulę obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka.
  3. Z upieczonej dyni za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ i przekładamy do warzyw, następnie dodajemy trawę cytrynową, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
  4. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy trawę cytrynową z zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
  5. Zmiksowaną zupę przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką. Jeżeli zupa wyjdzie nam zbyt gęsta można dolać gorącej wody i zagotować.
  6. Chleb kroimy w małą kostkę i rumienimy na suchej gorącej patelni.

  7. Na talerze nakładamy porcje zupy, posypujemy grzankami i podajemy. Smacznego.

Komentarze

Popularne posty