Zupa krem z pieczonej dyni z trawą cytrynową
Zupa krem z pieczonej dyni jest syta i bardzo pożywna.Do tego łatwa i
szybka w przygotowaniu.Znika ze stołu tak szybko jak ją zrobiliśmy.
Składniki:
Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 marchew
- 1 cebula
- olej
- bulion warzywny
- zioła prowansaskie(według własnej potrzeby)
- trawa cytrynowa
- pieprz,sól do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- chleb tostowy,
Sposób przygotowania:
- Dynię myjemy i osuszamy, następnie usuwamy miąższ z pestkami i kroimy na mniejsze części. Dyni nie obieramy. Moja dynia była mała, więc przekroiłam ją na cztery części. Dynię układamy na blasze do pieczenia wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy olejem i posypujemy ziołami prowansalskimi . Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości i lekkiego zrumienienia. Moja dynia piekła się 45 minut.
- Marchewkę i cebulę obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka.
- Z upieczonej dyni za pomocą łyżki wyjmujemy miąższ i przekładamy do warzyw, następnie dodajemy trawę cytrynową, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
- Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy trawę cytrynową z zupę miksujemy blenderem na gładki krem.
- Zmiksowaną zupę przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i gałką. Jeżeli zupa wyjdzie nam zbyt gęsta można dolać gorącej wody i zagotować.
- Chleb kroimy w małą kostkę i rumienimy na suchej gorącej patelni.
Na talerze nakładamy porcje zupy, posypujemy grzankami i podajemy. Smacznego.
Komentarze
Prześlij komentarz